Topuklu Ayakkabı Giyerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Topuklu Ayakkabı Giyerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde

Topuklu ayakkabı kullanımı nasıl olmalı? sorusu, işinden ya da kendi kişisel zevkinden ötürü gündelik hayatında çoğunluk ile topuklu ayakkabı modellerini tercih eden kişiler tarafından sıklık ile sorulmaktadır.

Topuklu ayakkabı giyinmek, ayağın estetik görüntüye kavuşması ve şık kombinlerin tamamlanması açısından sıklık ile tercih edilmektedir. Ancak “her güzelin bir kusuru vardır” atasözünden yola çıkarak, bu modele sahip olan ayakkabıların tercih edilmesi de çeşitli sağlık sorunlarına sebep olabilmektedir. Ayrıca ayak formuna uygun olmayan topuklu ayakkabı modellerinin uzun süre boyunca kullanılması, ciddi ağrılara ve ayak formunda ciddi bozukluklara sebep olabilmektedir.

Hemen hemen her kadının tercih etmekten hoşlandığı topuklu ayakkabı kullanımı hem kısa vadeli ayak sağlığı hem de uzun vadeli ayak sağlığı açısından, oldukça titizlik ile yürütülmesi gereken bir tercih sürecine sahip olmalıdır. Bu noktada topuklu ayakkabı tercihinde dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunmaktadır.

Ayak Numarasına Uygun Ayakkabıları Tercih Edin!

Gündelik hayatta giyilen her ayakkabı modelinde olduğu gibi topuklu ayakkabılarda da beden tercihi oldukça önemlidir. Ayağı sıkıştırmayan, parmakların birbirlerinin üzerine binmesine sebep olmayan ayakkabı numarasının tercih edilmesi, şık görünmekten çok daha önemlidir.

Ayak bedenine uygun olarak tercih edilen topuklu ayakkabı bedenleri hem gündelik ayak ağrılarının çekilmesine maruz kalınmasını hem de ileri vadede ayak formunun bozulmasını engellemektedir. Bu neden ile sırf beğenildiği ya da özel bir günün kombinini tamamlayacağı düşünüldüğü için ayak bedenine uygun olmayan topuklu ayakkabı modellerinin tercih edilmesi, oldukça yanlış bir harekettir.

Ayak Formunuza Uygun Ayakkabı Seçimleri Yapın!

Hepimizin ayak formu farklıdır. Hatta ayaklar üzerine yapılan bir araştırmaya göre kişinin bir ayağının formu bile bir diğerine uymayabilmektedir. Bu neden ile topuklu ayakkabı seçimi yaparken, ayak formlarına uygun olan ayakkabıların tercih edilmesi ayak sağlığının bozulmaması açısından oldukça önemlidir.

Topuklu ayakkabı seçiminin yapılması konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, ayakkabının topuğu sarmasıdır. Ayrıca ayakkabıların “giydikçe açılır” zihniyetinden uzak tercih edilmesi ve ayağın ayakkabıya değil, ayakkabının ayak formuna uyması oldukça önemlidir.

Topuk Kalınlığına Dikkat Edin!

Topuklu ayakkabı tercihinde, ince topuklar her ne kadar daha estetik bir görüntüye sahip olsa da ince topuklu ayakkabıların ayak sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip olması, bu tip ayakkabıların kişisel sağlık üzerinde ki etkilerinin göz ardı edilmemesi gerektiğine işaret etmektedir.

İnce topuklu ayakkabılar  vücut ağırlığının ayağın tek bir noktası üzerinde toplanmasına sebep olmaktadır. Bu neden ile bu modelde olan ayakkabıların uzun süre boyunca kullanılması hem ayak sağlığına hem de genel olarak vücut kemik sağlığına olumsuz olarak etki edebilmektedir. Bu neden ile topuklu ayakkabı seçiminde, kalın topuklara sahip olan modellerin tercih edilmesi hem kısa vadede hem de uzun vadede ayak sağlığının ve ayak formunun korunmasını sağlamaktadır.

Topuklu Ayakkabı ile Yürümeyi Öğrenin!

Topuklu ayakkabı seçiminin doğru yapılmasının yanı sıra, topuklu ayakkabı ile nasıl yürüneceğinin öğrenilmesi de bu tip ayakkabıların tercih edilmesi durumunda, ayak sağlığının ve ayak formunun zarar görmemesini sağlamak açısından oldukça önemlidir.

Özellikle çeşitli sebeplerden ötürü her gün topuklu ayakkabı giymek zorunda olan kişiler, topuklu ayakkabı ile nasıl yürünmesi gerektiği konusunda sıklık ile araştırma yapmalı ve araştırmalar sonucunda elde ettikleri bilgileri, gündelik hayata uygulamalıdırlar. Bu uygulamanın yapılması, zaten doğru bir şekilde tercih edilen topuklu ayakkabının daha rahat bir şekilde kullanılmasını ve doğal olarak da ayak sağlığının son derece iyi korunmasını sağlayacaktır.

Yüksek Topuklu Çizme Kullanımına Yönelin!

Yüksek, kalın topuklu çizmeler gündelik hayat içerisinde rahatlık ile kullanılabilen topuklu ayakkabı modelleri arasında yer almaktadır. Ayrıca bu modele sahip olan ayakkabıların, her sezonun modasına ayak uydurabiliyor olması, ayakkabı alışverişi için ayrılacak olan bütçenin korunması konusunda yardımcı olmaktadır.

Yüksek topuklu çizmeler, ayak sağlığına ve ayak formuna uygun olarak geliştirilmiş olan özelliklere sahiptirler. Bu neden ile ayakkabı dolaplarında sıklık ile bu ayakkabı modellerine yer verilmesi, gündelik hayat içerisinde topuklu ayakkabı giymeyi tercih eden kişilerin ayak sağlıklarının korunması konusunda oldukça önemli bir role sahiptir.

Daima Pedikür Yaptırın!

Diğer modellere sahip olan ayakkabılarda olduğu gibi topuklu ayakkabıların kullanılmasında da en önemli faktör, ayak tırnaklarının daima doğru kesilmesi gerektiğidir. Düzenli aralıklar ile düz kesilen ve kenarları törpülenen tırnaklar, topuklu ayakkabı kullanımından ötürü ortaya çıkabilecek ayak sağlığı problemlerinin hafifletilmesi açısından oldukça önemlidir.

Pedikürü olmayan ayaklara topuklu ayakkabı giyilmesi, ayakkabının dar olması ya da uzun süre boyunca rahatsız yapılı bir ayakkabıya maruz kalınması durumunda, batık tırnak sorunlarına sebep olabilmektedir. Batık tırnak oluşumu, ayak parmaklarında iltihap oluşumuna ve bu neden ile de uzun süreli tedavilerin görülmesine zemin hazırlayabilmektedir.

İnce Tabanlardan Kaçının!

Her ayakkabı modelinde olduğu gibi topuklu ayakkabılarda da ince tabanlı ayakkabı modellerinden kaçınılması gerekmektedir. İnce tabanlar, vücut ağırlığının ayağın belirli bir bölgesine yönelmesini sağlamaktadır. Ayrıca bu tabanlara sahip olan ayakkabı modelleri, ciddi ayak sorunlarına da sebep olabilmektedir.

Topuklu ayakkabı tercih ederken, ayakkabı tabanının ayak formunu destekleyen materyallerden oluşturulmuş olmasına dikkat etmek gerekmektedir. Taban, ayağı dış darbelerden koruyacak ancak ayağın hareketini kısıtlamayacak kalınlıkta olmalıdır.

Ayak Bileklerinizi Destekleyecek Modelleri Tercih Edin!

Topuklu ayakkabılar, yürümesi zor olan ayakkabı modelleri arasında yer almaktadır. Bu tip ayakkabıların bilekleri genel olarak açıktadır. Ayakkabıların bu özelliği, bilhassa topuklu ayakkabı ile yürüme konusunda iddialı olmayan kişiler için oldukça tehlikelidir.

Ayak bileği açık olan bu ayakkabılar, ayak bileğinin burkulmasına davetiye çıkartmaktadırlar. Bu neden ile topuklu ayakkabı seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri, ayakkabının topuk kısmının, hiç değilse arka taraftan kapalı olması ve ayakkabının ayak topuğuna tam olarak oturmasıdır.

Sandalet gibi komple açık olan topuklu ayakkabı seçimlerinde, ayağın bilek kısmının kalın bir bant ile desteklenmesi oldukça önemlidir. Aksi takdirde bu ayakkabının kullanımı, ciddi ayak rahatsızlıklarına sebep olabilmektedir.

Kısa Topuklu Ayakkabı Modellerini Tercih Edin!

Yüksek topuklar, hemen hemen tüm kadınların giymekten hoşlandığı topuklu ayakkabı modelleri arasında yer almaktadır. Ancak bir ayakkabının görselliğine dikkat edilmeden önce ayak sağlığına uygunluğunun test edilmesi oldukça önemlidir.

Topuklu ayakkabılar ve ayak sağlığı üzerine yapılmış olan bir araştırmaya göre topukların 4 santimetreden kısa olmasının, ayak sağlığının korunması açısından ideal topuk ölçesi olarak yorumlanmıştır. 4 santimetre uzunluğunda olan ayakkabı topuklar, vücut ağırlığının ayak üzerinde dengeli bir biçimde dağılmasını sağlamaktadır. Ancak 7 santimetrenin üzerine çıkan ayakkabı topukları hem vücut dengesinin hem de ayak sağlığının bozulmasına etki etmektedir.

Topuklu Ayakkabı Alışverişini Akşam Saatlerinde Yapın!

Topuklu ayakkabı giyerken dikkat edilmesi gereken 10 madde içerisinde yer alan son madde, topuklu ayakkabı alışverişlerinin gün bitiminde yapılmasına dikkat edilmesidir. Akşam saatlerinde denenen topuklu ayakkabılar, günün tüm yorgunluğunu belli eden şiş ayaklar açısından oldukça önemlidir. Gündelik yorgunluğun yansıdığı ayaklara bile rahatsızlık vermeyen topuklu ayakkabı modelleri, normal zamanda ayak sağlığını tehdit edecek herhangi bir problemin ortaya çıkmayacağının göstergesidir.

Etiketler: Topuklu Ayakkabı Giyerken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Madde
Mart 22, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR